Τα πάντα για τις Βρεφικές Πάνες

Από: Superpanes Superpanes | 6 Ιουλίου 2023

ta-panta-gia-tis-vrefikes-panes 

Τα πάντα για τις Βρεφικές Πάνες

Όταν γίνεται κανείς πρώτη φορά γονιός είναι πολλά αυτά που καλείται να μάθει τα οποία αφορούν τη φροντίδα του μωρού. Και οι πάνες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος αυτής της φροντίδας, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του μικρού σου. Με την ποικιλία βρεφικών πανών που κυκλοφορούν στην αγορά και τις διάφορες συμβουλές που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο είναι λογικό κάθε νέος γονιός να έχει διάφορες απορίες που αφορούν τόσο την επιλογή πάνας όσο και τον σωστό τρόπο αλλαγής της. Ευτυχώς, στο superpanes.gr είμαστε ειδικοί στο ζήτημα των πανών και ετοιμάσαμε αυτό τον οδηγό για να λύσουμε τις πιο συχνές απορίες σου!

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι βρεφικών πανών;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Ποιοι είναι οι τύποι πανών που είναι διαθέσιμοι στην αγορά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;

Τα δύο βασικά είδη πανών είναι οι πάνες μιας χρήσης και οι υφασμάτινες πάνες.

Οι πάνες μιας χρήσης είναι το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές είδος πανών. Είναι βολικές στην εφαρμογή, κατάλληλες για νεογέννητα και σχεδιασμένες ώστε να απορροφούν τα ούρα και να αποτρέπουν τυχόν διαρροές, κρατώντας παράλληλα στεγνό το δέρμα του μωρού. H διαδικασία αλλαγής της πάνας είναι επίσης πιο εύκολη και γρήγορη με τις πάνες μιας χρήσης. Επιπλέον, οι πάνες μιας χρήσης κυκλοφορούν σε διαφορετικές εκδοχές: οι κλασικές πάνες με αυτοκόλλητο, οι πάνες-βρακάκι και οι αδιάβροχες πάνες-μαγιό. Στα μειονεκτήματα των βρεφικών πανών μιας χρήσης συγκαταλέγεται το κόστος τους, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μωρό χρειάζεται περίπου 2.700 πάνες τον χρόνο! Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αν και υπάρχουν πλέον και βιοδιασπώμενες βρεφικές πάνες, των οποίων βέβαια το κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό των συμβατικών πανών. Το κόστος είναι υψηλότερο και στις υποαλλεργικές πάνες μιας χρήσης, οι οποίες είναι κατάλληλες για μωρά με δέρμα που εμφανίζει ευαισθησία στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι συμβατικές πάνες.  Οι υφασμάτινες πάνες είναι πλέον φτιαγμένες από απορροφητικά υφάσματα και δεν έχουν σχέση με τα πανιά και τις παραμάνες που θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας. Είναι οικολογικές, καθώς πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται, καθώς και φιλικές προς το ευαίσθητο δερματάκι των μωρών. Κυκλοφορούν, επίσης, πλέον σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Τα βασικά μειονεκτήματα των υφασμάτινων πανών είναι το ότι απαιτούν σχολαστικό πλύσιμο και στέγνωμα, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν και το ότι πρέπει να αποθηκευτούν κάπου μέχρι να πλυθούν. Το δεύτερο μπορεί να μην αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αν είστε σπίτι, όμως αν βρίσκεστε έξω μαζί με το μικρό σου και λερωθεί, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις μαζί μία τσάντα ή σακούλα στην οποία θα τοποθετήσεις τη λερωμένη υφασμάτινη πάνα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβω υπόψη όταν επιλέγω μια βρεφική πάνα;

Είναι λογικό να θέλεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή πάνας για το μικρό σου και γι΄ αυτό, δεν χρειάζεται παρά να δώσεις προσοχή στα παρακάτω χαρακτηριστικά των βρεφικών πανών:

  • Μάρκα: Οι εταιρείες που ειδικεύονται στις βρεφικές πάνες, όπως η Pampers, η Babylino και η Libero αποτελούν αυτό που λέμε σίγουρη επιλογή, κι αυτό τόσο γιατί διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, όσο και για το γεγονός ότι εξελίσσουν συνεχώς τα χαρακτηριστικά των πανών που διαθέτουν στην αγορά. Επιπλέον, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι πάνες τους είναι ελεγμένα και τεσταρισμένα για να ελαχιστοποιείται η εμφάνιση ερεθισμών.
  • Απορροφητικότητα: Εάν οι πάνες που έχεις επιλέξει δεν κρατάνε στεγνό το δερματάκι του μωρού σου, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγή μάρκας ή μεγέθους πάνας!
  • Ευαισθησία: Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και είναι πιθανό να εμφανίσει εξανθήματα ή ακόμα και κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο υλικό ή συστατικό (π.χ. άρωμα) μιας πάνας. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο στο δικό σου μικρό, θα πρέπει να αλλάξεις πάνα και να στραφείς σε μια υποαλλεργική επιλογή πάνας, όπως τα Pampers Harmonie ή τα Babylino Sensitive.

 

Τι μέγεθος πάνες πρέπει να αγοράσω για το μωρό μου;

Τα μεγέθη των πανών κυμαίνονται με βάση τα κιλά, αλλά επειδή κάθε μωρό έχει τη δική του σωματοδομή, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις το μικρότερο ή το μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που προτείνεται για τα κιλά του.

Πώς όμως θα σιγουρευτείς ότι έχεις επιλέξει το σωστό νούμερο πάνας;

Για να σιγουρευτείς ότι έχεις επιλέξει το σωστό μέγεθος πάνας, θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα παρακάτω:

  • Το πάνω μέρος της πάνας θα πρέπει να φτάνει ακριβώς κάτω από τον αφαλό του μικρού σου.
  • Θα πρέπει να μπορείς να περάσεις δυο δάχτυλα από τη ζώνη της πάνας, αφού την έχεις κλείσει.
  • Θα πρέπει να μη δημιουργούνται κενά ανάμεσα στην πάνα και στα μπουτάκια του μικρού σου.

Εάν παρατηρήσεις κόκκινα σημάδια στο δέρμα του μωρού σου όταν αφαιρείς την πάνα, τότε είναι πιθανό να χρειάζεσαι μεγαλύτερο μέγεθος.

 

Πώς αλλάζω την πάνα του μωρού μου;

Η διαδικασία αλλαγής πάνας μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολη, αλλά θα χρειαστεί να την επαναλάβεις τόσες φορές που από ένα σημείο και έπειτα θα μπορείς να την κάνεις και με κλειστά μάτια. Η αλλαγή της πάνας πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σε μια σταθερή και αδιάβροχη επιφάνεια, όπως η αλλαξιέρα. Καλό είναι να έχεις από πριν κοντά σου όσα θα χρειαστείς, δηλαδή την καινούργια πάνα, τα μωρομάντηλα ή άλλα προϊόντα βρεφικής φροντίδας.  Αρχικά, αφαίρεσε προσεκτικά τη λερωμένη πάνα, δίπλωσέ τη με τη λερωμένη επιφάνεια προς τα μέσα και τοποθέτησέ τη σε κάδο με πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια, καθάρισε το μικρό σου σχολαστικά, πάντα με κατεύθυνση από τα γεννητικά όργανα προς τον πωπό. Τέλος, στέγνωσε καλά την περιοχή, πριν κλείσεις τη νέα πάνα, και πρόσθεσε κρέμα αλλαγής πάνας ειδικά στα σημεία που το δερματάκι του μωρού κάνει πτυχώσεις.  ta-panta-gia-tis-vrefikes-panes

 

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την πάνα του μωρού μου;

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να έχεις υπόψη σου για το άλλαγμα της πάνας είναι ο εξής: πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 ώρες αν υπάρχουν μόνο ούρα, αλλά πρέπει να γίνει αμέσως όταν το μωρό έχει κάνει κακά.

Πώς μπορώ να πετάξω σωστά τις χρησιμοποιημένες πάνες;

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις κλείσει καλά τη λερωμένη πάνα. Στη συνέχεια, καλό είναι να έχεις ένα καλάθι απορριμάτων στο οποίο θα έχεις πάντα τοποθετημένη μια πλαστική σακούλα και θα το χρησιμοποιείς μόνο για τις πάνες. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικοί κάδοι απόρριψης πανών στην αγορά που είναι φτιαγμένοι για να ελαχιστοποιούν τη διαρροή των δυσάρεστων οσμών. Ό,τι κι αν προτιμήσεις, καλό είναι να αδειάζεις συχνά το καλάθι που πετάς τις χρησιμοποιημένες πάνες.

Ποια είναι μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγω με τις πάνες;

Τα λάθη είναι κι αυτά μέσα στη ζωή κάθε νέου γονιού κι είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να διορθώσεις κάποια από τα πιο συνηθισμένα που σχετίζονται με τις πάνες: Ούτε πολύ συχνά, ούτε σπάνια: αυτός είναι ο κανόνας για τη συχνότητα αλλαγής της πάνας. Κοινώς, μην αλλάζεις το μωρό σου κάθε μία ώρα, αλλά μην το αφήνεις πάνω από 3-4 ώρες με την ίδια πάνα, ακόμα κι αν δεν έχει λερωθεί. Μην ξεχνάς ποτέ να πλένεις τα χέρια σου σχολαστικά με σαπούνι πριν και μετά την αλλαγή πάνας.  Μη χρησιμοποιείς λάθος μέγεθος πάνας. Αν είναι μεγάλη για το μικρό σου, τότε οι διαρροές είναι αναπόφευκτες, ενώ αν είναι μικρή, τότε μπορεί να ερεθίσει το δερματάκι του. Ξέμεινες από πάνες; Αρχικά, μην αγχώνεσαι, μπορεί να συμβεί ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες! Σε αυτή την περίπτωση, το λάθος διορθώνεται εύκολα: μπορείς να μπεις στο sospanes, να παραγγείλεις και να λάβεις τις πάνες που χρειάζεσαι αυθημερόν! Δεν κάνεις έρευνα για τις διάφορες προσφορές! Στο superpanes.gr υπάρχουν πάντα super προσφορές και εκπτώσεις στις αγαπημένες σου πάνες, ενώ μπορείς συχνά να διεκδικήσεις και μοναδικά δώρα με τις αγορές σου.

Υπάρχουν μάρκες πάνας που προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης ή αφοσίωσης;

Οι εταιρείες πανών έχουν τα δικά τους προγράμματα και πολιτικές επιβράβευσης των πιστών πελατών τους, τα οποία αξίζει να αναζητήσεις. Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος για να κερδίζεις με κάθε αγορά πανών ή άλλων προϊόντων βρεφικής και οικογενειακής φροντίδας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το Super Family Club, το πρόγραμμα επιβράβευσης του superpanes.gr, που σου χαρίζει πόντους, επιταγές κι άλλα δώρα, κάθε φορά που κάνεις τις αγορές σου!

Πηγές:

  1. https://parenting.firstcry.com/articles/brand-7-things-to-consider-when-picking-a-diaper-for-your-baby/
  2. https://homecleaningfamily.com/diapering-mistakes/
  3. https://www.pampers.com/en-us/baby/diapering/article/diaper-size-and-weight-chart
  4. https://www.healthypregnancy.com/common-diaper-mistakes-among-first-time-parents/

 

Κατηγοριες: Συμβουλές