Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βρεφικό μασάζ

Μια αγαπημένη τεχνική χαλάρωσης που χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα μωρά είναι το βρεφικό μασάζ. Μέσω αυτής της γλυκιάς επαφής, οι γονείς δένονται πιο πολύ με το μωρό τους, και χτίζουν σιγά σιγά συναισθηματική σχέση μαζί του. Παρακάτω θα βρείτε ιδέες και συμβουλές, για να χαρείτε αυτή την τρυφερή δραστηριότητα με το μικρό σας.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να κάνω μασάζ στο μωρό μου;

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 μηνών και να συνεχιστεί μέχρι και σε ηλικία 3 χρονών, ανάλογα με τις ανάγκες του μικρού σας. Από μικρή ηλικία, προσπαθήστε να το εντάξετε στην καθημερινότητά του, όταν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν έχει κολικούς ή όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Μόλις αρχίζει και συνηθίζει αυτή την όμορφη ρουτίνα χαλάρωσης, θα δείτε άμεσα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στην ψυχοσύνθεση του μωρού σας.

Ποια είναι τα οφέλη του βρεφικού μασάζ;

✔️ Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

✔️ Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

✔️ Κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις

✔️ Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κολικών

✔️ Βοηθά τα μικρά βρέφη να κοιμούνται καλύτερα

✔️ Καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος

Ποιές είναι οι σωστές κινήσεις για το βρεφικό μασάζ; 

Για αρχή, ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και με ένα ειδικό λαδάκι ή γαλάκτωμα, ξεκινήστε από τα ποδαράκια του. 

Πιάστε τα δάχτυλα του μωρού, τεντώστε τα και σταυρώστε τα. Στη συνέχεια, πιάστε τους αστραγάλους του μωρού, σταυρώστε τους και σπρώξτε τα γόνατα προς τα πάνω, προς την κοιλιά. Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις. 

Στη συνέχεια, ανεβείτε προς τα ποδαράκια του και με απαλές κυκλικές κινήσεις, κάντε μαλάξεις στη βάση των γλουτών. Η συγκεκριμένη τεχνική βοηθάει στην πέψη και στην χαλάρωση της κοιλιάς.

Μετά επικεντρωθείτε με απαλές εντριβές στο στήθος του μωρού. Οι άκρες των δαχτύλων σας να βρίσκονται στο κάτω μέρος του στήθους. Γλιστρήστε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα προς τα πάνω, τυλίξτε τους ώμους και προχωρήστε προς τα έξω, για να πιάσετε τα χέρια του και να φτάσετε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Με αυτό τον τρόπο, το μωρό αναπνέει καλύτερα και τονώνονται οι βασικές του λειτουργίες. 

Τέλος, γυρίστε το μικρό σας μπρούμυτα και βάλτε τους αντίχειρές σας δεξιά και αριστερά από τη σπονδυλική στήλη του μωρού, ακριβώς κάτω από τον αυχένα. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρες κατεβαίνοντας προς τα κάτω. Με αυτές τις κινήσεις διευρύνονται οι πνεύμονες, ενώ το μωρό χαλαρώνει. Το μασάζ στην πλάτη ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Το βρεφικό μασάζ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να διασκεδάσετε με το μωρό σας αλλά και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που χαρίζει και στους δυο σας. 

 

Πηγές: