Βρέφη και δημιουργικά παιχνίδια

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, οι πρώτοι μήνες της ζωής του είναι οι πιο σημαντικοί για τη διανοητική και πνευματική ανάπτυξή του. Μέσα σε αυτούς τους μήνες θα παρατηρήσετε την εξέλιξή του και τον τρόπο με τον οποίο εξερευνά τον κόσμο και πως αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα από το κοντινό του περιβάλλον.

Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες οι γονείς μπορούν να καταλάβουν τη συμπεριφορά του μωρού τους, να αντιληφθούν τις προτιμήσεις του και με διάφορους τρόπους να δυναμώσουν το δεσμό μεταξύ τους. Η βρεφική ανάπτυξη είναι η πιο ουσιαστική διότι κατά τη διάρκεια αυτής δομείται ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεση του βρέφους.

Πρώτο και σημαντικό είναι το μωρό σας να συνηθίσει τη φωνή σας. Μιλήστε του αργά και καθαρά με διαφορετικούς τόνους ώστε να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του και το πως συμπεριφέρεται σε κάθε τόνο ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο, εξασκείται η γλωσσική του ανάπτυξη και πως θα εκφράζεται μέσω αυτής.

Επιπλέον, η παρακολούθηση αντικειμένων βοηθάει στην οπτική του ανάπτυξη. Τοποθετήστε μια μικρή μπάλα/κουδουνίστρα στο έδαφος και μετακινήστε τη δεξιά και αριστερά ώστε να κάνει θόρυβο και να παρατηρήσετε την κίνηση των ματιών του και πως αντιλαμβάνεται το θόρυβο που ακούει.

Ο χορός είναι από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να βελτιώσετε το δεσμό με το μωρό σας και να βάλλετε τη μουσική στην καθημερινότητά του. Πάρτε το αγκαλιά, βάλτε ένα όμορφο και ευχάριστο τραγούδι και χορέψτε μαζί. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη συναισθηματική του ανάπτυξη και του εξάπτει το ενδιαφέρον για τη μουσική και το χορό.

Το νανούρισμα είναι ένας από τους πιο χαλαρωτικούς τρόπους με τον οποίο μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας όταν είναι ανήσυχο. Με απαλή και όμορφη φωνή μπορείτε να το νανουρίσετε ώστε να συνηθίσει τη φωνή σας και να εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο τρόπο ώστε κάθε φορά που θα ακούει το νανούρισμα να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Η ανάπτυξη της ακοής του βοηθάει να αναγνωρίσετε σε ποια ακουστικά ερεθίσματα χαίρεται και σε ποια νιώθει ανησυχία.

Επίσης, η μίμηση πραγμάτων και καταστάσεων θα βελτιώσει την κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας. Πηγαίνετε μαζί σε έναν καθρέφτη και αφήστε το να εντοπίσει το είδωλό του και το δικό σας και ρωτήστε το «ποιος είναι αυτός;». Λογικό είναι να μην απαντήσει αλλά το μυαλό του θα μπει σε μια διαδικασία εγρήγορσης και αναγνώρισης προσώπων.

Με όλες αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες, μπορείτε να εμπλουτίσετε με διασκεδαστικό τρόπο την καθημερινότητα του μωρού σας αλλά παράλληλα να αναπτύξετε όλες τις ικανότητές του ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τον κόσμο.

Πηγές: