Τι να προσέξετε όταν έχετε μωρό και κατοικίδιο στο σπίτι

Έφτασε επιτέλους αυτή η ευχάριστη στιγμή που θα φέρετε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωράκι σας στο σπίτι, αλλά σας προβληματίζει η επαφή του με το κατοικίδιό σας; Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, για τη συνύπαρξη ενός μωρού με ένα κατοικίδιο.

Αντιθέτως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί κοντά σε ένα κατοικίδιο, μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει τη συναισθηματική του νοημοσύνη και την αυτοπεποίθησή του. Μάλιστα, καθώς το μωράκι σας θα γίνεται παιδάκι, η παρουσία ενός κατοικίδιου θα το βοηθήσει να γίνει πιο υπεύθυνο από μικρό.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της αμερικάνικης ακαδημίας AACAP, παιδάκια τα οποία μπορεί να πάσχουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, ή από κάποιας μορφής κινητική ή λεκτική δυσκολία, μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ από τη συμβίωση με ένα ζωάκι.

Βέβαια καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες, είναι αρκετά ευαίσθητο, είναι λογικό να ανησυχείτε για την έκθεσή του σε ασθένειες. Δεν χρειάζεται να φοβάστε, καθώς οι παιδίατροι μας διαβεβαιώνουν ότι μωράκια που μεγαλώνουν δίπλα σε κάποιο κατοικίδιο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, με εξαίρεση τα μωράκια με αλλεργίες ή άσθμα.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να είναι προσεκτικοί στην προετοιμασία της συνύπαρξης του μωρού με το κατοικίδιο στο σπίτι. Καλό είναι πριν την πρώτη επαφή του με το μωρό σας, να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, για τα απαραίτητα εμβόλια και έναν τυπικό έλεγχο, ώστε να αποφύγετε το κίνδυνο μετάδοσης μυκήτων στο μωρό σας.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε πριν φέρετε ένα νέο μωράκι στο σπίτι, είναι η προετοιμασία του κατοικίδιού πριν το υποδεχθεί. Καλό είναι να το εξοικειώσετε με τη μυρωδιά του μωρού σας, δίνοντας του ένα ρουχαλάκι του να μυρίσει. Όταν έρθει το μωράκι μας στο σπίτι, θα ήταν καλό να βάλετε κάποια όρια στο κατοικίδιο σας, για το πόσο μπορεί να το πλησιάζει και να προσέξετε να μην αφήσετε ποτέ το μωρό σας εντελώς μόνο μαζί του. Καθώς περνάει ο καιρός θα αρχίσουν να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο, και θα αποκτήσουν την καλύτερη σχέση!

Πηγές: