Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Ο θηλασμός είναι μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για κάθε μανούλα. Ο δεσμός που δημιουργείται είναι καθοριστικός και τα πλεονεκτήματα για το μωρό, εξίσου σημαντικά. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές που κάθε μανούλα θέλει να ζήσει.

Μετά τον τοκετό είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού ανάλογα με τα σημάδια πείνας του μωρού. Το μητρικό γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται το μωρό τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του.

Κάθε μαμά επιθυμεί να μπορεί να θηλάσει το μωρό της και να νιώσει αυτή τη μαγική στιγμή της ολοκλήρωσης. Το μητρικό γάλα έχει την ευεργητική ιδιότητα να περνάει τα αντισώματά σας στο μωρό, ώστε να το θωρακίσει από τυχόν λοιμώξεις. Επιπλέον, το γάλα κάθε μαμάς έχει ένα ένζυμο που κάνει πιο εύκολη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, με το μητρικό γάλα το μωρό προστατεύεται καλύτερα από αλλεργίες και έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στο μέλλον. Ακόμα, η λακταλβουμίνη, ένα συστατικό που εμπεριέχεται μέσα στο μητρικό γάλα, βοηθάει στη μείωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Τα μωρά που θηλάζουν, έχουν και ένα άλλο σημαντικό όφελος: έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και να μην αποκτήσουν στο μέλλον προβλήματα με το βάρος τους ή και με την υγεία τους. Επίσης, ο ύπνος του μωρού γίνεται πιο εύκολος και ήρεμος χάρη στο μητρικό γάλα. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξής τους, η διαδικασία του ύπνου είναι πιο ομαλή και αυτό είναι διπλό όφελος και για τη μαμά.

Τέλος, ο μητρικός θηλασμός εκτός από σωματικά πλεονεκτήματα, έχει και συναισθηματικά. Το μωρό στην αγκαλιά σας νιώθει την ασφάλεια και τη προστασία που έχει από τη φύση του ανάγκη να αισθανθεί. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι το μωρό σας ζούσε και μεγάλωνε μέσα σας για 9 ολόκληρους μήνες. Είναι επομένως λογικό, όταν γεννηθεί, να αναζητά το παλιό του σπίτι, για να νιώσει σιγουριά και αγάπη.

Πηγές: