Πότε τα μωρά μπορούν να πιουν νερό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Έχετε παρατηρήσει όμως ότι αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για τους ενήλικες και όχι για τα μωρά;

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς μετά τη γέννηση του μωρού τους, ότι η πρόσληψη νερού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του επιφέρει αρκετούς κινδύνους για την υγεία του. Τα μωρά δεν χρειάζονται νερό με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τα παιδιά και τους ενήλικες. Μέχρι και έξι μηνών, τα βρέφη χρειάζονται περίπου 0,7 λίτρα νερού και από έως 12 μηνών, η ανάγκη αυτή αυξάνεται σε περίπου 0,9 λίτρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα είναι απίστευτα πλούσιο σε νερό (88%) με χαμηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενυδατώσει επαρκώς το μωρό σας για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Ωστόσο, υπάρχουν γονείς που αποφασίζουν να δώσουν νερό στο μωρό τους, αγνοώντας τους παρακάτω κινδύνους:

  • Επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το νερό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού του μωρού να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος ή του εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να αυξήσει τα επίπεδα της χολερυθρίνης.

  • Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που γίνεται αντιληπτή από την αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος και τις επιληπτικές κρίσεις.

  • Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Παιδικού Κέντρου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να πίνουν νερό γιατί τα νεφρά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να αποβάλλει το νερό από το σώμα. Η αυξημένη ποσότητα νερού μπορεί να «διεγείρει» τα νεφρά, να ξεπλύνει το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες, προκαλώντας αφυδάτωση.

  • Επηρεάζει την όρεξη για το μητρικό γάλα

Όταν το βρέφος έχει πιει νερό, το στομαχάκι του έχει γεμίσει και δεν έχει όρεξη να πιει μητρικό γάλα.

Όταν το μωρό σας γίνει έξι μηνών και αρχίσει η λήψη στερεάς τροφής, οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν. Μπορείτε να του δίνετε γουλίτσες νερό αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μην το παρακάνετε όμως, διότι μπορεί να επηρεάσει την όρεξή του και σε καμία περίπτωση μην ανησυχήσετε αν το απορρίπτει.

Πηγή: