Ύψος και παιδί: Πόσο ψηλό θα γίνει;

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών είναι πόσο ψηλό θα γίνει το μωρό τους. Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος του; Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα ή οι διατροφικές συνήθειές τους; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν ώστε να καθοριστεί το ύψος ενός παιδιού.

Το ύψος ενός παιδιού ξεκινάει να καθορίζεται από το πρώτο στάδιο ανάπτυξής του όταν βρίσκεται στην κοιλία της μαμάς του. Η κατάσταση υγείας της μαμάς, η ομαλή εγκυμοσύνη αλλά και ο τοκετός συμβάλλουν στη σωστή διάπλαση του μωρού όπως προβλέπουν οι ειδικοί μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Μετά το πέρας των 2 χρόνων, οι γενετικοί παράγοντες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος του παιδιού. Ο μέσος όρος ύψους των γονιών είναι και αυτό που θα αποκτήσει και το παιδί, σε συνδυασμό βέβαια και με τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Το ύψος κάθε μωρού είναι ήδη προκαθορισμένο από το DNA του, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές του συνήθειες κατά την διάρκεια ανάπτυξής του.

Η ποιότητα διατροφής του μωρού είναι ζωτικής σημασίας σε συνδυασμό με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Η λήψη θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και σίδηρο θα δώσουν την ιδανική βάση για να χτιστούν σωστά οι αναλογίες του μωρού. Η βιταμίνη D που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα όσπρια και στο αυγό είναι πολύτιμος σύμμαχος για το ύψος του παιδιού. Η κατανάλωση δύο ποτηριών γάλακτος ημερησίως καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού για να συλλέξει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Για τη σωστή μέτρηση του μωρού σας τους πρώτους μήνες, μπορείτε να το ξαπλώσετέ σε ένα επίπεδο σημείο με τεντωμένα τα ποδαράκια του, και με τη βοήθεια ενός μαρκαδόρου να σημειώσετε το πάνω και το κάτω μέρος και να μετρήσετε την απόσταση. Μετά τον ενάμιση χρόνο και όταν το παιδί περπατάει κανονικά, μπορείτε σε έναν τοίχο να μετρήσετε το ύψος του σε όρθια πια στάση, με το κεφαλάκι του να είναι σε ευθεία γραμμή και χωρίς να φοράει παπούτσια. Με ένα μολύβι σημειώνετε στον τοίχο το σημείο που βρίσκεται το κεφάλι του και μετά μετράτε το ύψος.

Πήγες: