Νέο μέλος στην οικογένεια! Και τώρα;

Πρώτα από όλα, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η δυναμική της κάθε οικογένειας είναι διαφορετική και ότι κάθε παιδί αντιδράει διαφορετικά στην είδηση της άφιξης νέου αδελφού. Αναλόγως την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να προετοιμάσετε την οικογένειά σας για το νέο μωρό. Για αρχή όμως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα στο μυαλό του παιδιού σας, για την αλλαγή που έρχεται!

Υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες ιδέες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε στο παιδί σας βιβλία με θέμα τα νέα μωρά ή και τα αδέρφια.

Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να επιλέξει μαζί σας χρώματα και άλλα στοιχεία διακόσμησης για το δωμάτιο του αδερφού του! Μπορείτε επίσης να του δείξετε δικές σας φωτογραφίες από τα αδέρφια σας, στην παιδική σας ηλικία, ώστε να καταλάβει ότι και εσείς οι ίδιοι ζήσατε αυτό που σκοπεύει να ζήσει και εκείνο.

Την περίοδο που θα έρθει το νέο μέλος στο σπίτι, θα πάρει πολλή προσοχή που ενδεχομένως να κάνει το αδελφάκι του να ζηλέψει. Μια καλή ιδέα είναι να αφιερώσετε συγκεκριμένες ώρες με το πρώτο σας παιδί, αφιερωμένες μόνο σε εκείνο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι παραπάνω από ένα μεσημεριανό γεύμα ή μια επίσκεψη στη γιαγιά και τον παππού.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι φυσικό το μεγαλύτερο παιδί να ζηλεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μόλις φτάσει το μωρό, λόγω της ιδιαίτερης προσοχής που λαμβάνει το νεογέννητο. Τα πρώτα παιδιά, επίσης, έχουν την τάση να εκδηλώνουν μια συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην ηλικία τους, παρουσιάζοντας ξανά κάποιες ανάγκες, όπως να ζητούν την πιπίλα τους ή το μπιμπερό. Αυτή είναι εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά.

Για να περιοριστούν αυτές οι καταστάσεις, μια καλή λύση είναι να εξηγήσετε καλά στο πρώτο σας παιδί από την αρχή της εγκυμοσύνης ότι το νέο μωρό θα χρειαστεί πολλή προσοχή. Μπορείτε να του διηγηθείτε και προσωπικές σας ιστορίες που περιλαμβάνουν τη δική σας φροντίδα από αδέλφια ή το αντίστροφο. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορείτε επίσης να το ενθαρρύνετε να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

Άλλωστε, ένα νέο μέλος στην οικογένεια φέρνει τόσες χαρές που η στιγμή που θα τα δείτε αγκαλιασμένα να παίζουν, θα έρθει τόσο φυσικά που ούτε θα το καταλάβετε.

Πηγή: https://www.educationalplaycare.com/