Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το νέο του αδελφάκι;

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν του πρώτου σας παιδιού.  Με το πρώτο παιδί σας, πιθανώς επικεντρωθήκατε στην ανάκτηση των δυνάμεών σας από τον τοκετό και στην αναζήτηση τρόπων φροντίδας του μωρού.

Με το δεύτερο μωρό, πολύ πιθανόν να αναρωτιέστε πως θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σας – και πως θα καταφέρετε να καλύψετε τις ανάγκες τους.  Εδώ είναι που η προετοιμασία βοηθά στην προσαρμογή του. Πολλοί γονείς ανακοινώνουν το γεγονός πολύ νωρίς, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.

Η ηλικία του παιδιού παίζει μεγάλο ρόλο στην ανακοίνωση του χαρμόσυνου νέου. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό δεν χρειάζεται να δώσετε λεπτομέρειες. Στην ερώτηση από πού έρχονται τα μωρά, σε ένα νήπιο η απάντηση «μέσα από την κοιλιά της μαμάς», είναι αρκετή.  Θα ήταν προτιμότερο να αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας για την επερχόμενη άφιξη του νέου μέλους της οικογενείας.

Δείξτε στο μεγαλύτερο  παιδί σας την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει ή ζητήστε του να σας βοηθήσει να αγοράσετε πράγματα για το μωρό ή να φτιάξετε μαζί το δωμάτιο του μωρού. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το μωρό που θα έρθει σε λίγο πιθανώς  να τρώει, να κοιμάται και να κλαίει τις περισσότερες φορές. Το μωράκι δεν θα μπορεί να παίξει αμέσως μόλις έρθει. Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος που μπορεί να βιώσει το παιδί σας με τον ερχομό του μωρού, προετοιμαστείτε. Εάν το παιδί σας χρειάζεται να αλλάξει δωμάτιο ή να μετακινηθεί από την κούνια του για να κάνει χώρο για το μωρό, κάντε το πριν την γέννηση του μωρού. Αυτό θα δώσει στο μεγαλύτερο παιδί τη δυνατότητα να συνηθίσει στη νέα κατάσταση πριν να έρθει αντιμέτωπο με άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τον ερχομό του μωρού.

Εν ολίγοις, όσο καλά κι αν είναι προετοιμασμένο το πρωτότοκο παιδί, όταν το επόμενο μωρό γεννιέται, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Προετοιμάζουμε κάθε παιδί σύμφωνα με την ηλικία του. Διαφορετικά κατανοεί ένα νήπιο 3 ετών τη γέννηση ενός μωρού και διαφορετικά ένα παιδί σχολικής ηλικίας. Δεν έχει σημασία πως θα αντιδράσει το παιδί στην είδηση ότι θα αποκτήσει αδερφάκι. Είτε χαρεί, ή θυμώσει όλα είναι αναμενόμενα και μέσα στο πλαίσιο της ηλικιακής του συναισθηματικής ανάπτυξης.

Πηγές: