Μωρό και Ύπνος

«Ο ύπνος θρέφει τα μωρά..» λένε, και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ο ύπνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο για το νεογέννητο μωράκι σας! Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που επιτρέπει στο μωρό να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σε πολύ γοργούς ρυθμούς.

Κάτι εντυπωσιακό, που συμβάλλει στην επιβίωση των νεογέννητων μωρών, είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός ελαφρύ ύπνου, μπορούν να καταλάβουν εάν πεινούν, διψούν, κρυώνουν ή αν απλά θέλουν αγκαλιά, και ανάλογα με την κατάστασή τους, ξυπνούν!

Από τους τρεις κιόλας πρώτους μήνες, το μωρό σας αρχίζει να βλέπει όνειρα, ενώ μέχρι και τους έξι μήνες, οι ώρες που το μωρό κοιμάται δεν είναι σταθερές, ποικίλλουν από 8 μέχρι και 18 ώρες, και πρέπει να το αφήνετε να κοιμάται όσο εκείνο θέλει. Ωστόσο, όταν το μωρό σας συμπληρώσει το βάρος των 6 κιλών, είναι πιθανό να αρχίσει να έχει πιο σταθερό ύπνο.

Ένας τρόπος για να μην κάνει το μωρό σας τη νύχτα-μέρα, είναι να ανοίγετε το πρωί τις κουρτίνες του δωματίου του, ώστε να μπαίνει φως, ακόμα κι αν αυτό συνεχίζει να κοιμάται. Τις ώρες που είναι ξύπνιο, μπορείτε να παίζετε μαζί του ή να βάζετε μουσική. Το βράδυ, καλό είναι να αφήσετε αναμμένο μόνο ένα φωτάκι νυκτός, να του μιλάτε ψιθυριστά και να έχει φάει καλά πριν κοιμηθεί, ώστε να μην πεινάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ως προς τη στάση ύπνου, μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το μωρό σας πρέπει να τοποθετείται ανάσκελα για να κοιμηθεί και εάν γυρίσει από μόνο του μπρούμυτα, να το αφήσετε να συνεχίσει έτσι τον ύπνο του.

Επίσης, το μωρό σας μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, ιδίως αν θηλάζετε, ωστόσο ποτέ στο ίδιο κρεβάτι, λόγω αυξημένου κινδύνου. Τέλος, ένα μυστικό για τις νέες μαμάδες, είναι να ξεκουράζεστε όταν το μωρό σας κοιμάται, ώστε να έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πηγές: