Μωρό και Ιώσεις

Όλοι ανησυχούμε για τις ιώσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν εμάς του ίδιους, πόσο μάλλον για το μωρό μας. Ακολουθώντας απλές πρακτικές μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού και να θωρακίσουμε τα παιδιά λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγετε όσο μπορείτε τους κλειστούς χώρους. Μια βόλτα μέχρι το κοντινό σας πάρκο είναι η καλύτερη ιδέα για να περπατήσετε εσείς και να πάρει το μωρό σας καθαρό αέρα.

Μια ίωση μπορεί συνήθως να μεταδοθεί και από το δωμάτιο του μωρού. Η σταθερή θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Επιπλέον, φροντίστε να ανοίγετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για τουλάχιστον δέκα λεπτά τη μέρα για να ανανεώνεται ο αέρας και να απομακρύνονται τα μικρόβια.

Το φιλί στο στόμα είναι άλλο ένα φλέγον θέμα σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να μην κάνουμε με τα παιδιά μας. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα μωράκι και το πιθανότερο είναι ότι μόλις υποδέχεστε έναν καλεσμένο σπίτι, τρέχει να αγκαλιάσει και να φιλήσει το μωρό σας. Όμως, δεδομένου ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα μικρόβια και ιοί μεταδίδονται μέσω της επαφής, ένα απλό χάδι ή ένα γλυκό φιλί μπορεί να είναι αρκετό για να κολλήσει το μωρό μια ίωση.

Σε κάθε περίπτωση, oι ιώσεις δε θεραπεύονται με αντιβίωση - υποστηρικτική αγωγή μόνο! Δίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου για τη θεραπεία τυχόν βακτηριακών (δευτεροπαθών) επιπλοκών. Η άσκοπη χρήση τους εκθέτει το παιδί στους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων, παρενεργειών και συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.

Έως ένα βαθμό, είναι φυσιολογικό κάθε παιδί να περάσει έναν αριθμό ιώσεων και να εκτεθεί σε ήπιους μολυσματικούς παράγοντες. Αυτή η έκθεση είναι που βοηθάει στην ωρίμανση της άμυνάς του. Δεν πρέπει να παθαίνουμε πανικό κάθε φορά που το παιδί μας ανεβάζει πυρετό, γιατί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν «αναγκαίο», ώστε το παιδί να χτίσει σιγά σιγά αντισώματα, που θα το θωρακίσουν από σοβαρότερα προβλήματα. Αντίθετα, η υπερβολική αποστείρωση και η απομόνωση του παιδιού, μπορεί να κάνει το παιδί πιο ευάλωτο και με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές: