Άσκηση και εγκυμοσύνη

Αν είσαι μέλλουσα μανούλα και ψάχνεις ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να κρατηθείς σε φόρμα κατά την εγκυμοσύνη, τότε σου έχουμε μερικές προτάσεις και συμβουλές για τόνωση και ενδυνάμωση, που θα σε αναζωογονήσουν σωματικά και ψυχικά. Για όλες τις παρακάτω ασκήσεις, είναι απαραίτητο να πάρεις πρώτα άδεια από τον γυναικολόγο σου.

Ξεκίνα να περπατάς: Το χαλαρό περπάτημα είναι ένα από τους πιο ασφαλείς τρόπους γυμναστικής, καθώς ωφελεί στην καρδία και στο αναπνευστικό σου, και δεν επιβαρύνει καθόλου τα γόνατα ή τους αστραγάλους σου. Μπορείς να το ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα για τουλάχιστον 30’ και θα δεις άμεσα τη διαφορά στο σώμα αλλά και στη διάθεσή σου.

Κολύμπα ελεύθερα: Μια ιδανική και αποτελεσματική άσκηση για χέρια και πόδια είναι η κολύμβηση. Αν είσαι λάτρης του νερού και των ομαδικών ασκήσεων, μπορείς να γραφτείς σε τμήματα για εγκύους στην πλησιέστερη πισίνα της περιοχή σου και να αισθανθείς τα ευεργετικά οφέλη του νερού στο σώμα σου.

Βρες την ισορροπία σου: Η yoga και το pilates για εγκύους τα τελευταία χρόνια θεωρούνται από τους πιο διαδεδομένους τρόπους άσκησης που συνδυάζουν σώμα και νου. Μέσα από κινήσεις stretching θα βελτιώσεις, όχι μόνο τη στάση του σώματός σου, αλλά θα μάθεις να αναπνέεις σωστά την ώρα του τοκετού. Αν δεν είσαι έμπειρη στη yoga, καλό είναι να ξεκινήσεις με κάποιο τμήμα αρχάριων για εγκύους.

Κάνε ασκήσεις Kegel: Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ακράτειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ενδυναμώσεις τους μύες του πυελικού εδάφους με τις ασκήσεις Kegel. Ξάπλωσε ανάσκελα και σφίξε τους μύες της λεκάνης για 5” και χαλάρωσε. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία για 5’, τρεις φορές την ημέρα, και θα δεις μεγάλη διαφορά στον έλεγχο και στην καλή υγεία του περινέου.

 

Πηγές: