Αισθητηριακά παιχνίδια

Από τη στιγμή της γέννησής μας μέχρι και την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ίσως μεγαλώνοντας να παίρνουμε αυτή την ικανότητα ως δεδομένη, ωστόσο, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες και να ωφεληθούν από αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο!

Η μέθοδος του αισθητηριακού παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αισθητηριακό παιχνίδι θεωρείται όποια δραστηριότητα ενεργοποιεί την αφή, την όσφρηση, την γεύση, την όραση και την ακοή, αν και υπάρχουν και άλλες δύο αισθήσεις τις οποίες είναι κοινό να αγνοούμε. Αυτές είναι η ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή η αίσθηση της κίνησης του σώματος και η ισορροπία.

Το παιδί με την εμπλοκή του σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αναπτύσσει την ικανότητα να διαχωρίζει τις χρήσιμες από τις περιττές αισθητηριακές πληροφορίες και μαθαίνει να συγκεντρώνεται καλύτερα, αναπτύσσει την λεπτή του κινητικότητα, την κριτική του σκέψη, καθώς προωθείται η δημιουργία νέων νευροσυνάψεων.

Αν σας έχουμε κεντρίσει το ενδιαφέρον και χρειάζεστε μερικές ιδέες για αισθητηριακό παιχνίδι, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε για να δείτε μερικές προτάσεις μας!

 

  1. Παίξτε με μπαλόνια και ρύζι!

 

Προμηθευτείτε μερικά μπαλόνια, γεμίστε τα με υλικό της επιλογής σας και δέστε τα κανονικά. Μπορεί το υλικό της γέμισης να είναι ρύζι, άμμος, ίσως αλάτι, ζάχαρη , ακόμη και μικρά χαλίκια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και η υφή τους πολύ ευχάριστη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως μπαλάκια αντιστρές από εσάς, όταν περνάτε μία αρκετά πιεστική ημέρα στη δουλειά!

 

  1. Μπουκάλι Slow Motion

 

Γεμίστε ένα μπουκάλι με 6 μέρη νερό προς 1 μέρος gel μαλλιών, προσθέστε glitter και μερικά μικρά lego, κλείστε το μπουκάλι καλά και ξεκινήστε να το ανακινείτε αργά. Παρατηρήστε με το μικρό σας την κίνηση και τα χρώματα του glitter και των παιχνιδιών μέσα στο νερό. Είναι μια άκρως καταπραϋντική και εντυπωσιακή εικόνα για μικρούς και μεγάλους.

 

  1. Άρωμα λουλουδιών

 

Γεμίστε ένα μπολ με νερό, προσθέστε μικρή ποσότητα από αιθέρια έλαια ή βρεφικό αφρόλουτρο με άρωμα λουλουδιών της επιλογής σας. Βάλτε στο μίγμα και λίγη νερομπογιά, καθώς και λουλούδια κομμένα από χαρτί περιτυλίγματος και αφρολέξ. Χρησιμοποιήστε κουτάλια για να «ψαρέψετε» τα λουλούδια, να ανακατέψετε το χρωματισμένο νερό και να απολαύσετε την ανοιξιάτικη μυρωδιά.

 

  1. Η βροχή

Η βροχή είναι ένα πανεύκολο αισθητηριακό παιχνίδι, που σχετίζεται με τον ήχο και ίσως να το θυμάστε και από τα δικά σας παιδικά χρόνια, μιας και υπάρχει ομώνυμο μουσικό όργανο. Για αυτό θα χρειαστείτε ένα μικρό μπουκάλι και λίγο ρύζι ή μακαρονάκι. Για πιο fun αισθητική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμα μακαρόνια ή να προσθέσετε glitter. Ξεκινήστε να ανακινείται το μπουκάλι και ακούστε τον ήχο που προσομοιάζει αυτόν της βροχής. Πόσο χαλαρωτικός είναι;

 

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένας υπέροχος τρόπος να αλληλοεπιδράσετε δημιουργικά  με τα παιδιά σας και να τους μάθετε νέα πράγματα! Είναι καινοτόμο και απολαυστικό για μικρούς και μεγάλους! Μπορείτε να πειραματιστείτε με νέους τρόπους και νέα παιχνίδια δικής σας επινόησης ή να αναζητήσετε ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες στο διαδίκτυο! Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά! Καλή διασκέδαση!

 

Πηγές:

goodstart.org.au

educationalplayccare.com

childhood101.com