Η επιστήμη μίλησε: οι αγκαλιές έχουν σημαντικά οφέλη!

Η επιστήμη μίλησε: οι αγκαλιές έχουν σημαντικά οφέλη!

Υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό μιας ζεστής αγκαλιάς; Λίγες εμπειρίες μπορούν να συγκριθούν μ’ αυτή. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, πέρα από την υπέροχη αίσθηση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αγκαλιάζεις το μικρό σου!

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές έχουν τεράστια οφέλη για την ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου και του παιδιού εν γένει. Οι έρευνες αυτές έρχονται να καταρρίψουν αντιλήψεις ή στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία οι γονείς δεν πρέπει να αγκαλιάζουν «υπερβολικά πολύ» τα παιδιά τους.

Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται ευρήματά τους:

  1. Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται διαφορετικά αισθητηριακά ερεθίσματα για μια φυσιολογική ανάπτυξη. Το άγγιγμα του δέρματος και η επαφή μέσω της αγκαλιάς είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερεθίσματα για την ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου και σώματος.

     2. Οι αγκαλιές βοηθούν τα παιδιά ν’ αναπτυχθούν σωματικά

Όταν ένα παιδί στερείται τη φυσική επαφή, υπάρχει περίπτωση να διακοπεί η ανάπτυξή του, ακόμα κι αν λαμβάνει την ενδεδειγμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτή η κατάσταση συνιστά μια αναπτυξιακή διαταραχή που ονομάζεται failure-to-thrive. Έχει όμως αποδειχθεί ότι η υγεία των παιδιών που εμφανίζουν τη διαταραχή αυτή μπορεί να βελτιωθεί όταν το παιδί λαμβάνει στοργικά αγγίγματα και αγκαλιές.

Ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αγκαλιές και την ανάπτυξη είναι η οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Οι αγκαλιές απελευθερώνουν την ορμόνη αυτή, η οποία έχει μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων στο ανθρώπινο σώμα, μία εκ των οποίων το ότι λειτουργεί ως ένα φυσικό τονωτικό για την ανάπτυξη.

  1. Οι αγκαλιές θωρακίζουν την υγεία των παιδιών

 Τα αυξημένο επίπεδα της οξυτοκίνης, που αναφέραμε παραπάνω, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μειώνουν τα επίπεδα πλάσματος των θυρεοειδικών ορμονών και τις φλεγμονές, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ίαση πληγών.

  1. Οι αγκαλιές βοηθούν τα παιδιά με τον έλεγχο των συναισθημάτων τους

Τέλος, οι αγκαλιές βοηθούν τα παιδιά στο να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, ειδικά αυτά που θεωρούνται αρνητικά. Όταν ένα παιδί δυσφορεί, απελευθερώνονται υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα και τον εγκέφαλό του. Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως κατεξοχήν ορμόνη του στρες και όταν συσσωρεύεται έχει αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις. Μια αγκαλιά δεν βοηθά μόνο στην αποσυμφόρηση του στρες, αλλά μαθαίνει στο παιδί τη σημασία του ελέγχου των συναισθημάτων του.

Μετά από αυτά, ένα είναι σίγουρο: είναι ώρα για αγκαλιές!

Πηγή: https://www.parentingforbrain.com