Μωρό και ύπνος

Η λαϊκή ρήση λέει ότι «Ο ύπνος θρέφει τα μωρά..» και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ο ύπνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο για το νεογέννητο μωράκι σας! Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκειά του, εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που επιτρέπει στο μωρό να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σε πολύ γοργούς ρυθμούς!

Κάτι εντυπωσιακό, που συμβάλλει στην επιβίωση των νεογέννητων μωρών, είναι ότι κατά την περίοδο του ελαφριού ύπνου τους, μπορούν να ελέγξουν εάν πεινούν, διψούν, κρυώνουν, θέλουν αγκαλιά και ανάλογα με την κατάστασή τους, ξυπνούν!

Από τους τρεις κιόλας πρώτους μήνες, το μωρό σας αρχίζει να βλέπει όνειρα, ενώ μέχρι και τους έξι μήνες, οι ώρες που το μωρό κοιμάται δεν είναι σταθερές, ποικίλλουν από 8 μέχρι και πάνω από 18 ώρες και πρέπει να το αφήνετε να κοιμάται όσο εκείνο θέλει. Ωστόσο, όταν το μωρό σας συμπληρώσει το βάρος των 6 κιλών, είναι πιθανό να αρχίσει να έχει πιο σταθερό ύπνο.

Ένας τρόπος για να μην κάνει το μωρό σας τη νύχτα-μέρα, είναι να ανοίγετε το πρωί τις κουρτίνες του δωματίου του, ώστε να μπαίνει φως, ακόμα κι αν αυτό συνεχίζει να κοιμάται! Τις ώρες που είναι ξύπνιο, μπορείτε να παίζετε μαζί του και να βάζετε τη μουσική που βλέπετε ότι το ευχαριστεί! Το βράδυ, καλό είναι να αφήσετε αναμμένο μόνο ένα φωτάκι νυκτός, να του μιλάτε ψιθυριστά και να έχει φάει καλά πριν κοιμηθεί ώστε να μην πεινάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ως προς τη στάση ύπνου, μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το μωρό σας πρέπει να τοποθετείται ανάσκελα για να κοιμηθεί και εάν γυρίσει από μόνο μπρούμυτα, να το αφήσετε να συνεχίσει έτσι τον ύπνο του. Επίσης, μπορείτε να καθιερώστε ένα παραμύθι για «καληνύχτα», για να ηρεμεί και να κοιμάται ήσυχα με τη βοήθεια της χαλαρωτικής σας φωνής.

Επίσης, το μωρό σας μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, ιδίως αν θηλάζετε, ωστόσο ποτέ στο ίδιο κρεβάτι, λόγω αυξημένου κινδύνου. Τέλος, ένα μυστικό για τις νέες μαμάδες, είναι να ξεκουράζεστε όταν το μωρό σας κοιμάται, ώστε να έχετε αρκετά αποθέματα ενέργειας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πηγές: